kpb

Films for Food: Głód mięsa - pokaz filmu i dyskusja

FILMS FOR FOOD:
Głód mięsa (reż. Marijn Frank)
- pokaz filmu i dyskusja

piątek, 22 września 2017, godz. 19.00
Kino Pod Baranami

 

 

FILMS for FOOD, Kino Pod Baranami oraz Najedzeni Fest! zapraszają na pokaz dokumentu Głód mięsa w reżyserii Marijn Frank. Po seansie odbędzie się dyskusja z udziałem dziennikarki naukowej Marty Zaraskiej, autorki książki Mięsoholicy… oraz szefa kuchni w restauracji Ed Red, Adama Chrząstowskiego.

 

Wegetarianizm i weganizm już od dawna nie są niszowymi dietami, dla wielu stanowią nie tylko styl życia, ale przede wszystkim kwestię moralnego wyboru. Lokale gastronomiczne powiększają wegetariańską ofertę, a koneserzy jedzenia i fani sztuki kulinarnej coraz częściej sięgają po książki na temat bezmięsnego żywienia i świadomej konsumpcji.

 

Organizatorzy zapraszają zarówno mięsożerców jak i zdeklarowanych przeciwników jedzenia mięsa na pokaz interesującego dokumentu Marijn Frank. W Głodzie mięsa reżyserka sprawdza na ile zachodni styl żywienia oparty jest na mięsie, jakie konsekwencje ma wspieranie przemysłu mięsnego przez konsumentów i czy bez mięsa w ogóle da się żyć.

 

Po seansie odbędzie się dyskusja inspirowana filmem, w której wezmą udział: dziennikarka naukowa Marta Zaraska, autorka książki Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka (Wydawnictwo Czarna Owca), oraz Adam Chrząstowski, szef kuchni w restauracji Ed Red. Rozmowę poprowadzi Patrycja Siwiec, zastępczyni redaktora naczelnego magazynu Food Service

 

Pokazowi filmu towarzyszyć będzie również kolacja w restauracji Ed Red (ul. Sławkowska 3) oraz w wersji wegetariańskiej w restauracji Ranny Ptaszek (ul. Augustiańska 5).

 

Książkę Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka (Wydawnictwo Czarna Owca) autorstwa Marty Zaraskiej będzie można zakupić w Kinie Pod Baranami po seansie. Uczestnicy pokazu będą mieli również szansę wygrać jeden z pięciu egzemplarzy książki w konkursie.

 

FILMS for FOOD to inicjatywa, która łączy świat sztuki filmowej z kulinariami. Udostępnia polskiej publiczności najlepsze filmy dokumentalne o tematyce związanej z jedzeniem. Pokazom filmowym towarzyszą spotkania z ekspertami, dziennikarzami, producentami żywności i kucharzami. Projekcje i dyskusje uzupełniają wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty itp.

 

BILETY:

Pokaz filmu Głód mięsa w Kinie Pod Baranami: 23 zł
* Bilety dostępne w kasie Kina oraz online.

Kolacja w restauracji Ed Red: 120 zł; z doborem win - 200 zł
* Sprzedaż i rezerwacja biletów na kolację : krakow@edred.pl, tel. +48 690 900 555

Kolacja wegetariańska w restauracji Ranny Ptaszek: 90 zł z kieliszkiem wina
* Sprzedaż i rezerwacja biletów na kolację: rannyptaszekkrakow@gmail.com
tel. +48 517 656 246

 

O FILMIE:

GŁÓD MIĘSAVLEESVERLANGEN
reż. Marijn Frank, Holandia 2015, 74'

Reżyserka i równocześnie bohaterka filmu Marijn Frank, pracowała przy produkcji programów telewizyjnych o odżywianiu. Odwiedziła wiele rzeźni i zakładów mięsnych na całym świecie. Po tym, co tam widziała, sama się dziwi, że jeszcze może jeść mięso. Nazywa siebie “mięsnym ćpunem”. Jej córka od urodzenia jest na diecie wegetariańskiej, Marijn chce podjąć świadomą decyzję na temat żywienia dziewczynki, dbając przede wszystkim o jej zdrowie. Staje przed trudnym wyborem pomiędzy miłością do mięsa, a racjonalnymi argumentami przeciwko produktom mięsnego przemysłu... Stara się pokazać różne perspektywy i rusza na kilkadziesiąt spotkań z osobami z najróżniejszych środowisk. Rozmawia z rzeźnikami, przedsiębiorcami gastronomicznymi, ale i weganami, wegetarianami czy psychologami. Stawia nie zawsze wygodne pytania i pokazuje nieoczywiste odpowiedzi – a tym samym skłania do refleksji. Przede wszystkim zwraca uwagę na to, że warto mieć świadomość tego co jemy i jakie podejmujemy decyzje. A jak rozwiąże swój prywatny dylemat?

 

ZWIASTUN:

 

ORGANIZATORZY:

     

 

PARTNERZY:

                          

Bookmark and Share

archiwum